Eet wat je wilt dag

Nancy Heijnis
10 mei 2022
Leestijd: minuten

Vandaag, 11 mei, is het Eet wat je wilt dag, ook wel Eat What You Want Day. De perfecte cheat day als je het ons vraagt! Deze dag is in het leven geroepen door twee Amerikaanse acteurs, het koppel Thomas en Ruth Roy. Naast Eet wat je wilt dag, hebben zij nog meer dan tachtig andere speciale dagen op hun naam staan. Op 18 maart is het bijvoorbeeld ‘vergeef je ouders dag’ en op 28 augustus ‘kruimel over je toetsenbord dag’. Eet wat je wilt dag is veruit de bekendste. Met deze dag proberen ze aandacht te vragen voor de voedsel en dieet trends onder de jongere generatie. Op deze dag gaan ze hier tegenin door iedereen de kans te geven zich een dag even helemaal te laten gaan op het gebied van eten. En dit brengt ons bij een veelgestelde vraag in de wereld van sport en voeding: “Verpest ik mijn dieet door één dag ongezond te eten?”

Verpest ik mijn dieet door één dag ongezond te eten?

Laten we je geruststellen, met een welbekende ‘cheat day’, verpest je niet direct je hele dieet. Om op één dag ook maar een halve kilo aan te komen, moet je namelijk al belachelijk veel eten. Uiteraard is het wel belangrijk om erover na te denken hoe vaak je een cheat day inplant en wat je op deze dag ongeveer mag eten. Ben je bezig met een streng dieet en heb je ambitieuze doelen om af te vallen, plan dan niet iedere week een cheat day in waarop je meteen de halve menukaart van de plaatselijke horecazaak naar binnen werkt. In dat geval kan het je dieet namelijk wel enigszins gaan verpesten. Ga er zorgvuldig mee om, dan blijft die ene lekkere maaltijd waar je al zo lang naar snakt echt een beloning voor al je harde werk!

De voordelen van Eet wat je wilt dag

Uiteraard kan je door eens in het jaar helemaal los te gaan op Eet wat je wilt dag, weinig verpesten. Er zitten zelfs verschillende voordelen aan dit soort dagen! Zo kan eens in de zoveel tijd een cheat day ervoor zorgen dat je je dieet blijft volhouden. Zo hoef je na al die weken hard werken, eindelijk is geen calorieën te tellen wanneer je op dat ene leuke feestje staat, wanneer je eindelijk die belangrijke sportwedstrijd achter de rug hebt of wanneer je er even lekker tussenuit gaat. Dit soort beloningen kunnen juist motiverend werken om daarna alles weer fanatiek op te pakken!

Te streng voor je lichaam

Zo kan te streng zijn voor jezelf namelijk ook averechts werken. Sommigen zijn zelfs zo streng voor zichzelf dat het dieet voornamelijk leidt tot stress en dit kan je er eigenlijk niet bij gebruiken. Een dag cheaten hoeft dan ook geen ramp te zijn, maar kan de stress van het dieet voor één dag van je wegnemen. Zo kan je daarna weer vol goede moed verder. Dit zorgt ervoor dat je niet direct opgeeft wanneer het even te veel of te zwaar wordt, maar dat je je dieet langer volhoudt.

Blijf genieten

Tot slot is het natuurlijk ook belangrijk dat je blijft genieten! Houd rekening met je doelen en je voedingsschema, maar blijf vooral ook aan jezelf denken. Weet hiertussen de juiste balans te vinden, zodat je dieet in combinatie met soms een dag iets minder streng voor jezelf, binnen je levensstijl gaat passen. Zo voorkom je het gevaar dat wanneer je klaar bent met je dieet, de kilo’s er weer aan vliegen als je ineens weer alles ‘mag’ eten.

Voor vandaag, die ene dag in het jaar: neem het ervan en beloon je harde werk! Dan kun je morgen weer extra hard knallen in de sportschool!

Andere blog lezen

Verschil tussen Fatblockers en Fatburners

Lees meer >

Hoe krijg je gespierde benen en billen?

Lees meer >

Je winkelmandje is leeg.

Verlanglijstje

Je verlanglijstje is leeg.