Fit blijven op vakantie

Nancy Heijnis
7 juni 2022
Leestijd: 5 minuten

Eindelijk is het zo ver! Die welverdiende vakantie staat voor de deur. Misschien tref je al maanden voorbereidingen in de sportschool en heb je alles op alles gezet om straks met een mooi lichaam over het strand te kunnen lopen. Of ben je sinds kort juist met een trainingsschema begonnen en begin je net een beetje lekker in het ritme te komen. Het maakt niet uit hoe jij ervoor staat, een ding is zeker: je wilt al je harde werk van de afgelopen weken of zelfs maanden niet binnen één vakantie vergooien. Maar hoe blijf je dan fit tijdens je vakantie? Wij vertellen je hier meer over in deze blog en geven je een aantal tips om fit te blijven op vakantie!

Kracht en conditie

Vaak duurt het even voordat je mooie trainingsresultaten bereikt. Iets waar je dikwijls erg van kan balen, maar in het geval van een vakantie heeft dit ook zo zijn voordelen. Zo gaan de resultaten waarvan het langer duurt om deze op te bouwen, ook minder snel verloren. De spierkracht welke je in de maanden voor je vakantie hebt ontwikkeld, verdwijnt dan ook niet binnen twee of drie weken. Misschien zie je er na een aantal weken iets minder gespierd uit, doordat je spiermassa sneller verliest dan spierkracht. Maar zodra je na je vakantie weer in je oude ritme verder gaat, is dit allebei snel weer terug op niveau!

Conditie is een iets ander verhaal. Dit bouw je doorgaans sneller op dan kracht en kan je daardoor ook sneller weer verliezen. Dit hangt er natuurlijk ook vanaf hoe jouw vakantie eruit ziet. Ga je elke avond flink stappen, slaap je weinig en eet en drink je ongezond? Dan zal je hier tijdens de eerste keer sporten na je vakantie zeker de nadelige gevolgen van merken. Heb je echter een actieve vakantie gepland staan? Dan is de kans groot dat je na je vakantie zonder problemen weer verder gaat waar je was geëindigd. Doe wanneer je denkt dat het nodig is zeker een paar stappen terug na je vakantie en bouw je trainingen vervolgens weer rustig op. Zo kun je vervelende blessures na een vakantieperiode voorkomen!

Rust op vakantie

Voor veel kan een vakantie juist ook de ideale periode zijn om even rust te nemen. Zo krijgen je spieren en pezen tijdens deze periode namelijk de tijd om volledig te herstellen. Je kunt je vakantie er zelfs op afstemmen door deze te plannen na een wedstrijd of nadat je een PR hebt behaald. Zo kan je lichaam na een periode van zwaar trainen, helemaal tot rust komen en écht herstellen. Hier heb je vervolgens na je vakantie alleen maar profijt van. Wil je meer weten over de noodzaak en de voordelen van rust na het sporten? Lees dan onze blog over het belang van rust na het sporten.

Tips om op vakantie fit te blijven

Wil je er toch het nodige aan doen om op vakantie fit te blijven? Dan hebben wij zoals belooft een aantal tips voor je! Zorg er wel voor dat je vooraf goed voor jezelf bepaalt hoe ver je op vakantie wilt gaan. Heb je het gevoel dat je de hele vakantie zal balen wanneer je te hoge eisen stelt? Wees dan wat minder streng en probeer een compromis te vinden die voor jou wel werkt. Ben je echter naar een doel aan het werken en zou je het zonde vinden als je door die ene vakantie weer een paar stappen terug moet doen? Dan kun je wat strenger zijn!

#1 Drink met mate

Biertjes, cocktails en frisdrank; de meeste vakanties zitten hier vol mee. We starten daarom ook met het bekende advies: ‘Geniet met mate’. Spreek van tevoren bijvoorbeeld met jezelf af hoeveel drankjes je op een dag mag drinken, welke soort drankjes je mag drinken of vanaf hoe laat je mag drinken. Een goed hulpmiddel hierbij: drink voldoende water. Met warm weer is het altijd belangrijk om voldoende water binnen te krijgen en daarnaast loop je hiermee mooi de calorieën mis die je bij frisdrank of andere dranken wel binnen zou krijgen.

#2 Let op je voeding

Ook als het gaat om eten, geldt uiteraard hetzelfde advies: ‘Geniet met mate’. Hierbij zijn er ook verschillende afspraken die je met jezelf kan maken. Ga bijvoorbeeld voor maximaal drie maaltijden per dag of spreek een maximum aantal calorieën af met jezelf. Daarnaast is het ook op vakantie (ook als je niet sport) belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen als je spiermassa wilt behouden. Gebruik hiervoor supplementen of ga voor maaltijden met kip, vis of bijvoorbeeld noten. Het vermijden van toeristische plekken rond etenstijd kan ook in je voordeel werken. Hier zal de verleiding om voor een frietje of hamburger te gaan namelijk extra groot zijn. Zoek daarom ook eens de plekken op waar de locals heen gaan. Deze maaltijden zijn over het algemeen voedzamer en bovendien leer je het land of de stad zo van een hele andere kant kennen!

#3 Voldoende beweging

Je kunt je vakantie natuurlijk zo actief maken als je zelf wilt. Heb je een rustige zon, zee en strand vakantie in het vooruitzicht? Spreek dan met jezelf af om iedere dag een uur te wandelen of een stuk te gaan zwemmen. Wil je het wat avontuurlijker aanpakken? Ga dan voor activiteiten als mountainbiken, klimmen, kanoën of surfen. Wanneer je je in de plaats van bestemming verdiept, valt er vaak genoeg te beleven. Ook kun je er natuurlijk voor kiezen om de plaatselijke sportschool te bezoeken of doe een vakantie workout. Deze oefeningen met eigen lichaamsgewicht en zonder benodigdheden zijn ideaal voor het onderhouden van kracht op vakantie!

Andere blog lezen

Verschil tussen Fatblockers en Fatburners

Lees meer >

Wandelen voor Gevorderden: Tips & Tricks

Lees meer >

Je winkelmandje is leeg.

Verlanglijstje

Je verlanglijstje is leeg.