Voedingsmythe of waarheid?

Nancy Heijnis
22 juni 2022
Leestijd: 5 minuten

Koolhydraten kun je beter vermijden tijdens je dieet net zoals vetten. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag en light producten kun je ongelimiteerd consumeren. Maar is dit echt zo? We kunnen je alvast verklappen dat het antwoord hierop ‘nee’ is. In deze blog vertellen we je waarom en bespreken we nog een aantal andere voedings stellingen.

Koolhydraten kun je niet eten tijdens het afvallen

Mythe
Koolhydraten worden vaak vermeden als het een doel is om af te vallen. Volgens sommige diëten zou het gewichtstoename bevorderen, hartaandoeningen en obesitas veroorzaken. Het eten van voedzame producten met langzame koolhydraten, die rijk zijn aan vezels, vitamines en mineralen, zal je gezondheid veel goed doen. Sterker nog, je hersenen kunnen niet eens zonder glucose, een soort koolhydraat! Daarentegen zijn producten met veel toegevoegde suikers (snelle koolhydraten) zoals bijvoorbeeld koekjes, gezoete dranken en wit brood een stuk minder gezond voor het het lichaam. Dat komt doordat er vaak veel suikers, calorieën, verzadigd vet en/of zout is toegevoegd.

Een uitgebalanceerd voedingspatroon dat rijk is aan zowel eiwitten, (onverzadigde) vetten en langzame koolhydraten is optimaal voor je gezondheid.

Vetrijke voedingsmiddelen zijn ongezond

Mythe
De meesten weten inmiddels dat vetten niet per se ongezond zijn in een dieet. Althans (we verklapten het al een beetje hierboven) onverzadigde vetten zijn gezonde vetten. Ze dragen bij aan de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed en daarmee zijn ze goed voor het hart. Het lichaam zet vetten uit voeding om in energie en dienen tevens als bouwstenen voor je cellen, hormonen en gal. Voor het opnemen van vitamine A, D, E en K uit voeding zijn vetten ook nodig. Verder dient vet voor bescherming tegen kou bijvoorbeeld. Maar ook je organen en zenuwcellen hebben een laagje vet nodig om beschadigingen te voorkomen. Goede vetten zitten bijvoorbeeld in noten, avocado en vette vis.

Verzadigde vetten kun je beter met mate eten. Dit zit vooral in vet vlees, koek, gebak en kaas. Deze vetten verhogen het LDL-cholesterol gehalte. Wanneer dit te hoog is kunnen er problemen optreden in de bloedvaten.

Light producten zijn goed voor de lijn

Mythe
Light producten bevatten over het algemeen 30% minder energie, vet of suiker dan het standaard product. Zo kun je makkelijker minder calorieën eten, maar het betekent niet dat light producten gezonder zijn. Het kan namelijk dat het betreffende light product wel een lager vetgehalte heeft, maar juist hoger is in suikers.  Check daarom altijd de voedingswaarde voordat je iets consumeert.

Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag

Mythe
Je hebt het vast weleens gehoord: ‘Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag’. Dit wordt steeds vaker ontkracht. Zo is er ook een hype ontstaan rond het dieet ‘intermittent fasting’. Dit houdt in dat je het ontbijt niet direct eet wanneer je opstaat, maar verschuift naar later op de dag. Je eet eigenlijk al je eten binnen een korter tijdframe van bijvoorbeeld 8 uur en dan vervolgens 16 uur niets. Volgens het voedingscentrum lijkt het er zelfs op dat intermittent fasting een gunstig effect kan hebben op sommige bloedwaardes. De triglyceridenconcentratie (vetten in het bloed) daalt volgens vele studies en dat hangt samen met de hoeveelheid gewichtsverlies. In sommige onderzoeken komt naar voren dat het LDL-cholesterol verlaagt, maar in andere weer niet. Deze onderzoeken zijn dus nog niet betrouwbaar genoeg.

De beste manier om af te vallen is sporten.

Mythe en waarheid
Ieder pondje gaat door het mondje, dat is niet voor niets een gezegde. Deze pondjes kun je niet zomaar even weg sporten. Het aanpassen van je eetgewoontes, gezonde keuzes maken en het terugbrengen van het aantal calorieën is veel belangrijker. Een dieet speelt dus een een veel grotere rol dan sport, echter is regelmatig sporten een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl.

Voedingssupplementen zoals vitamines zijn overbodig

Mythe en waarheid
Door een gevarieerd dieet krijgen de meesten genoeg vitamines en mineralen binnen. Wanneer je gaat afvallen en dus minder calorieën eet dan dat je verbrandt, of je doet aan topsport en vraagt het uiterste van je lichaam, dan krijg je hoogstwaarschijnlijk niet genoeg voedingsstoffen binnen. In dat geval kunnen extra vitamines en mineralen zeker nuttig zijn. Hetzelfde geldt voor bepaalde groepen zoals zwangere vrouwen, jonge kinderen of ouderen.

Smoothies en sappen zijn gezond

Mythe en waarheid
Sommige smoothies en voedingssappen bevatten zeker goede voedingsstoffen. Een verse smoothie of sap, kunnen een geweldige manier zijn om extra vitamines, mineralen en antioxidanten binnen te krijgen. Maar pas op! Deze kunnen ook bomvol suikers zitten. Suiker is suiker, dus ook de fruitsuikers worden door je lichaam gezien als suiker. Een smoothie staat gelijk aan 3 suikerklontjes per 100 ml. Daardoor is een halve liter smoothie goed voor 15 suikerklontjes. In zo’n smoothie zijn namelijk al snel 4 à 5 stuks fruits verwerkt. Normaal gesproken eet je 5 stuks fruit niet zomaar even weg, maar het zou wel een stuk gezonder zijn. Ben je verzot op smoothies en sapjes? Pers ze dan in ieder geval zelf en drink het met mate. Verwerk er ook lekker veel groente in en gooi het fruit met schil en al in de blender voor nog meer voedingsstoffen!
Andere blog lezen

Verschil tussen Fatblockers en Fatburners

Lees meer >

Hoe krijg je gespierde benen en billen?

Lees meer >

Je winkelmandje is leeg.

Verlanglijstje

Je verlanglijstje is leeg.