Mythes en waarheden: ‘Door zweten verbrand ik meer vet’.

Nancy Heijnis
21 september 2022
Leestijd: 5 minuten

Heb je wel eens zo’n intense workout dat het net lijkt of je buiten in een regenbui hebt gestaan? Grote kans dat je een flink aantal calorieën verbrand hebt. Maar is het echt zo dat je door zweten meer vet verbrandt? En zweet je minder als je fit bent? Deze vragen beantwoorden we vandaag!

Vochtverlies is geen vetverlies

Je zweet tijdens het sporten omdat je lichaam op die manier afkoelt. De zweetdruppeltjes op je huid zorgen voor verdamping en verkoeling. Door de toename in de lichaamstemperatuur neemt de stofwisseling toe waarmee de verbrandingssnelheid hoger wordt. Boksers die in een bepaalde gewichtsklasse moeten komen, rennen daarom ook wel eens in hele warme kleding om de zweetproductie meer op gang te krijgen.

Maar pas op. Dit vochtverlies is geen vetverlies. Door meer te zweten verlies je tijdelijk vocht maar dat kan er zo weer aan zitten door het drinken van een glas water. Door te zweten verbrand je geen extra calorieën vertelt Karin Austin in Womens Health. Als je bijvoorbeeld aan krachttraining doet, dan is de kans groot dat je minder zweet dan tijdens een klasje spinnen. Dat komt omdat je tijdens krachttrainingen pauzes inlast tussen de oefeningen door. Het hoeft niet te betekenen dat je meer vet verliest van een heftige cardio sessie dan een krachttraining.

Bovendien is ieder lichaam anders. Sommigen hebben meer kliertjes dan anderen waardoor ze meer zweten. Het is dan niet zo dat mensen met meer kliertjes ook meer vet vet verbranden.

Waar is zweet dan wel goed voor?

Zweet kan een voldaan gevoel geven na de training! Daarnaast kan een goede zweetsessie wonderen verrichten voor je huid. Tijdens zweten wordt er namelijk vuil afgevoerd door je poriën.

Zweet je minder als je goed getraind bent?

Je zou misschien denken dat je minder gaat zweten als je langer traint. Maar dit is niet zo! Als je goed getraind bent wordt het lichaam gedwongen om de warmteregulatie efficiënter toe te passen. De lichaamstemperatuur wordt dus verlaagt via het zweet proces. Als je fitter wordt, kan je harder trainen en produceert je lichaam meer warmte. Je lichaam reageert hier sneller op door te zweten om risico’s zoals oververhitting te verkleinen.

Zweetweetjes

Wanneer de temperatuur hoger wordt in je lichaam dan wordt het opgepikt door de hypothalamus die zich in de hersenen bevindt. Deze geeft een signaal naar de zweetklieren dat ze aan de slag moeten gaan met de zweetproductie. Vervolgens kan de huid afkoelen. Er zijn ook nog een aantal andere interessante weetjes over zweet die we graag met jullie delen:

  • Wist je dat mannen meer zweten dan vrouwen?
  • Wist je dat je meer zweet bij spanning en emotie?
  • Wist je dat je meer zweet bij zwangerschap en overgang?
  • Wist je dat mensen met een hoger BMI meer zweten?
  • Wist je dat je door alcohol en koffie meer zweet?
  • Ook een spicy maaltijd is goed om veel te gaan zweten
House of Nutrition - Sports Towel
Sports TowelHouse of Nutrition
2 kleuren
14,90
MP3 Drinks - Isotonic sportdrank (12-pack)
Isotonic sportdrank (12-pack)MP3 Drinks
3 smaken
19,90

Andere blog lezen

Verschil tussen Fatblockers en Fatburners

Lees meer >

Wandelen voor Gevorderden: Tips & Tricks

Lees meer >

Je winkelmandje is leeg.

Verlanglijstje

Je verlanglijstje is leeg.