Beginnen met wielrennen

Yolanda van der Hout
29 september 2022
Leestijd: 8 minuten

Beginnen met wielrennen

Ben je deze zomer enthousiast geworden door de wielerwedstrijden als de Tour de France? Of wil je het wielrennen altijd al eens uitproberen? Wij helpen je graag op weg! Want waar moet je beginnen? Wat is het juiste schema wanneer je net start met wielrennen? En welke spullen heb je nodig? Je leest al onze tips over het starten met wielrennen in deze blog!

De basisvaardigheden van het wielrennen

Een dure racefiets met alles erop en eraan kan erg belangrijk lijken wanneer je net met wielrennen begint. Toch is het nog veel belangrijker dat je weet hoe je deze fiets überhaupt moet gebruiken. Alleen zo ga je met een veilig en vertrouwd gevoel de weg op en kun je voldoende rekening houden met het verkeer om je heen!

  • Oefen daarom vooraf voldoende met het in- en uitklikken van de pedalen. Als je dit niet doet, is de kans namelijk groot dat je plat op het asfalt eindigt wanneer je ineens een rood stoplicht tegenkomt of voor ander verkeer moet stoppen.

  • Daarnaast is het afstellen van de fiets belangrijk voor je eigen comfort tijdens het fietsen. Check daarom de bandenspanning en de zadelhoogte voordat je de weg opgaat.

  • Maak zo min mogelijk onverwachte bewegingen. Met de racefiets ga je een stuk sneller dan je misschien gewend bent en het overige verkeer heeft tijd nodig om op je te reageren. Voorkom onverwachte bewegingen dan ook en fiets voorspelbaar.

  • Raak vertrouwd met de fiets. Zo weet je vanzelf wat het beste moment is om te schakelen, hoe je goed (in)stuurt en hoe je gedoseerd remt!

Een racefiets om mee te starten

Is die ene dure racefiets dan echt nodig wanneer je net met wielrennen begint? Nee; als je het ons vraagt hoef je niet direct al je spaargeld in je eerste fiets te steken. Zeker wanneer je net begint met wielrennen en je er eerst achter wil komen of deze sport bij jou past, is het zonde om direct een splinternieuwe fiets te kopen met de laatste snufjes. Ga daarentegen eerst voor een tweedehands fiets of leen een fiets van iemand. Ontdek of wielrennen bij je past en verdiep je vervolgens in de juiste racefiets. Na een aantal ritten weet je namelijk ook beter wat voor fietser je bent en waar je bij de aankoop op moet letten!

Wielerkleding en accessoires

Wat betreft wielerkleding is het, zeker wanneer je snel last hebt van zadelpijn, aan te raden om meteen met een fietsbroek met zeem van start te gaan. Zadelpijn kan het wielrennen namelijk aardig bederven, vooral aan het begin van je wielercarrière. Verder heb je richting de herfst en winter steeds meer kleding nodig. Denk hierbij aan een regenjack, lange fietsbroek en misschien zelfs fietshandschoenen. Hierdoor is de zomer de ideale tijd om te starten en te ontdekken of deze sport iets voor jou is zonder dat je direct een nieuwe garderobe moet aanschaffen.

Toch zijn er een aantal dingen die je aan het begin wel degelijk nodig hebt. Naast wielerkleding, heb je namelijk ook een fietshelm, fietshandschoenen en fietsbril nodig. Gelukkig zijn ook deze in verschillende prijsklasse verkrijgbaar.

Sportvoeding voor wielrenners

Tot slot mag het belang van voeding bij het wielrennen niet vergeten worden. Hoe meer kilometers je op de fiets zit, hoe meer je toe bent aan de juiste sportvoeding. Die beruchte hongerklop wil je natuurlijk voorkomen. Lees daarom in onze blog meer over sportvoeding voor wielrenners. Favorieten van ons zijn bijvoorbeeld de Vitargo Electrolyte welke zorgt voor extra energie en bovendien 100% suikervrij is en de Performance Sports Nutrition Oat Bar welke je makkelijk mee op weg neemt. Ook een sportdrank kan ervoor zorgen dat je nog voldoende energie hebt om die laatste kilometers te halen!


Alles voorbereid? Dan is het tijd om daadwerkelijk met wielrennen te starten. Veel succes en vooral veel plezier!


Performance Sports Nutrition - CAL/MAG
CAL/MAGPerformance Sports Nutrition
 
 

Andere blog lezen

Verschil tussen Fatblockers en Fatburners

Lees meer >

Hoe krijg je gespierde benen en billen?

Lees meer >

Je winkelmandje is leeg.

Verlanglijstje

Je verlanglijstje is leeg.