Wielrennen naar een hoger niveau tillen

Nancy Heijnis
26 juni 2023
Leestijd: 8 minuten

Wielrennen is een krachtige en uitdagende duursport die zowel fysieke kracht als uithoudingsvermogen vereist. Als wielrenner is het cruciaal om je training naar een hoger niveau te tillen, zodat je je prestaties kunt verbeteren en je grenzen kunt verleggen. We gaan in onze blog dieper in op belangrijke trainingsprincipes voor wielrenners die de beginnersfase voorbij zijn en delen we enkele zeer effectieve duursport workouts om je vaardigheden te verbeteren.

Supercharge je training: Essentiële trainingsprincipes

Periodisering: Ontdek het geheim van periodisering, een geavanceerde trainingsmethode waarbij je je seizoen opdeelt in verschillende strategische fasen. Door dit toe te passen, zoals het opbouwen van een solide basis, gerichte training op specifieke vaardigheden en het optimaliseren van je wedstrijdvoorbereiding, kun je je trainingen precies afstemmen op de juiste intensiteit en volume. Zo bereik je het hoogtepunt van je vorm op het juiste moment.

Intensiteit en duur: Om jezelf constant uit te dagen en verschillende energiebronnen aan te spreken, is het essentieel om de intensiteit van je trainingen te variëren. Voer intervaltrainingen uit met hoge intensiteit om je anaërobe drempel te verhogen en daag jezelf uit met langere duurtrainingen op een lage tot gematigde intensiteit om je aerobe capaciteit te versterken. Zo verbeter je je algehele prestaties op de fiets.

Het anaërobe energiesysteem: is een belangrijk onderdeel van wielrennen. Het gaat over hoe je lichaam energie produceert zonder zuurstof te gebruiken. Bij korte en intense inspanningen, zoals sprinten en het beklimmen van steile heuvels, gebruikt je lichaam snel beschikbare energiebronnen zoals ATP en glycogeen om energie vrij te maken. Dit helpt je om snel en krachtig te bewegen, maar heeft beperkingen omdat er ook lactaat wordt geproduceerd. Lactaat kan vermoeidheid veroorzaken en je beperken in duur en intensiteit. Daarom is het belangrijk om zowel het aerobe (met zuurstof) als het anaërobe systeem te trainen. Dit helpt je om je algehele prestaties en uithoudingsvermogen op de fiets te verbeteren.

Krachttraining: Geef jezelf een voorsprong door krachttraining op te nemen in je trainingsprogramma. Door specifieke oefeningen zoals squats, lunges en heupabductie te integreren, versterk je de spieren die je tijdens het trappen gebruikt. Deze extra kracht en vermogen tillen je fietsprestaties naar nieuwe hoogten.

Domineer de wegen: Effectieve duursport workouts voor gevorderde wielrenners

Epische duurritten: Voeg regelmatig epische duurritten toe aan je trainingsprogramma. Deze langere ritten, meestal langer dan twee uur, vergroten je uithoudingsvermogen en maken je lichaam gewend aan langdurige inspanningen. Verken verschillende routes en terreinen om variatie toe te voegen aan je lange ritten en nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Tempo ritten: Breng jezelf naar een hoger niveau met tempo ritten, waarbij je een constante, krachtige inspanning levert net onder je anaërobe drempel. Dit vergroot je uithoudingsvermogen en maakt je vertrouwd met het rijden op hogere snelheden. Voeg interval blokken van 10-20 minuten met een hogere intensiteit toe aan deze ritten om je grenzen te verleggen.

Klimtraining: Als je wilt uitblinken op bergachtige parcoursen, is specifieke klimtraining essentieel. Zoek uitdagende beklimmingen in je omgeving en werk aan je kracht en techniek tijdens het klimmen. Door de intensiteit en duur van je klimtrainingen geleidelijk te verhogen, vergroot je je vermogen om bergopwaarts te presteren.

Sprinttraining: Hoewel wielrennen voornamelijk een duursport is, is het essentieel om je sprintvermogen te ontwikkelen, vooral als je aan wedstrijden deelneemt. Voer regelmatig sprinttrainingen uit waarbij je korte, maximale inspanningen levert. Dit helpt je explosieve kracht op te bouwen en je sprinttechniek te verbeteren, wat van onschatbare waarde is tijdens cruciale momenten in een race.

Train jezelf naar het volgende niveau: Nuttige supplementen voor gevorderde wielrenners

Om je training en prestaties optimaal te ondersteunen, kun je profiteren van het gebruik van specifieke supplementen die populair zijn in de wielersport. Hier zijn enkele veel gebruikte supplementen die je training naar een hoger niveau kunnen tillen:

Whey/Casein eiwitten: Eiwitten zijn essentieel voor het herstel en de opbouw van spieren. Kies voor hoogwaardig eiwitpoeder, zoals wei-eiwit of caseïne-eiwit, om spierherstel na intense trainingen te bevorderen. Het is vooral gunstig om eiwit direct na je trainingen te consumeren of als aanvulling op maaltijden met een lager eiwitgehalte.

Creatine: Creatine is een supplement dat de prestaties kan verbeteren bij kortdurende, intensieve inspanningen zoals sprinten en krachttraining. Het vergroot je kracht, explosiviteit en het vermogen om herhaalde inspanningen te leveren. Het is bijzonder nuttig voor wielrenners die hun sprintvermogen willen verbeteren of krachttraining willen opnemen in hun trainingsprogramma.

BCAA’s (Branched-Chain Amino Acids): BCAA’s bestaan uit drie essentiële aminozuren - leucine, isoleucine en valine - en kunnen helpen bij het bevorderen van spierherstel en het verminderen van spierafbraak. Tijdens lange duurritten verminderen BCAA’s spiervermoeidheid en verbeteren ze je uithoudingsvermogen. Neem BCAA’s voor en tijdens je lange ritten om er optimaal van te profiteren.

Beta-Alanine: Beta-alanine is een aminozuur dat de productie van carnosine in de spieren verhoogt. Carnosine helpt bij het bufferen van melkzuur, waardoor vermoeidheid wordt vertraagd tijdens intense inspanningen. Het is gunstig voor wielrenners die de intensiteit en duur van hun training willen vergroten, vooral tijdens intervaltrainingen en wedstrijden.

Maximaliseer je glycogeenvoorraad

Koolhydraten stapelen, ook wel bekend als koolhydraatloading, is een strategie die wielrenners en andere duursporters soms gebruiken om de glycogeenvoorraden in de spieren te maximaliseren voorafgaand aan een langdurige inspanning, zoals een lange afstand wedstrijd of zeer intensieve training. Het doel is om de beschikbaarheid van brandstof te vergroten en de prestaties te verbeteren. Hier zijn de basisstappen voor het stapelen van koolhydraten:

1. Verminder de trainingsbelasting: Begin enkele dagen voor de wedstrijd of intensieve training met het verminderen van de trainingsbelasting. Dit helpt je lichaam om te herstellen en energie op te slaan in de spieren.

2. Verhoog je koolhydraatinname: Verhoog geleidelijk je koolhydraatinname en concentreer je op complexe koolhydraten zoals volle granen, peulvruchten, groenten en fruit. Dit helpt om de glycogeenvoorraden in je spieren te vergroten. Wij hebben ook voedingssupplementen die je hiervoor zou kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld Cream of Rice van Applied Nutrition of Carbosnacks van Nutrend (die je ook tijdens een wedstrijd of training kan gebruiken).

3. Vermijd vetrijke en vezelrijke voedingsmiddelen: Beperk de inname van vetrijke voedingsmiddelen en voedingsmiddelen die veel vezels bevatten, omdat deze de spijsvertering kunnen vertragen en je een vol gevoel kunnen geven. Dit kan het moeilijker maken om voldoende koolhydraten binnen te krijgen.

4. Verhoog de maaltijdfrequentie en portiegrootte: Verdeel je maaltijden over de dag in kleinere, frequentere maaltijden om de koolhydraat inname te verhogen. Zorg ervoor dat elke maaltijd en snack koolhydraten bevat.

5. Focus op koolhydraatrijke voeding: Kies voedingsmiddelen zoals pasta, rijst, aardappelen, quinoa, havermout, brood en magere zuivelproducten. Deze voedingsmiddelen leveren een goede hoeveelheid koolhydraten en helpen bij het stapelen van glycogeen.

6. Hydratatie: Zorg ervoor dat je voldoende gehydrateerd blijft door regelmatig water te drinken. Voldoende hydratatie ondersteunt de opslag van glycogeen in de spieren. Kies in dat geval voor de Carb-Charger van MP3 Drinks.

Het is belangrijk om op te merken dat koolhydraten stapelen niet voor alle sporters nodig of geschikt is. Het hangt af van de duur en intensiteit van de inspanning en individuele behoeften. Het is raadzaam om deze strategie uit te proberen tijdens de trainingen om te zien hoe je lichaam erop reageert voordat je het toepast tijdens belangrijke wedstrijden of zware trainingen. Raadpleeg indien nodig een sport voedingsdeskundige of diëtist voor persoonlijk advies.

Houd er rekening mee dat supplementen je training en herstel kunnen ondersteunen, maar ze mogen nooit dienen als vervanging voor een uitgebalanceerd dieet. Het is altijd het beste om je voedingsbehoeften in de eerste plaats uit volwaardige voedingsmiddelen te halen. Raadpleeg een sportdiëtist of medisch professional voordat je supplementen gaat gebruiken, om ervoor te zorgen dat ze geschikt zijn voor jouw specifieke behoeften en doelen.

Onthoud dat consistentie in training, voldoende rust en herstel, en een uitgebalanceerd dieet de sleutel zijn tot succes in de wielersport. Door deze principes te omarmen en je training naar een hoger niveau te tillen, kun je jezelf blijven uitdagen en je prestaties verbeteren. Geniet van het proces en bereik nieuwe hoogten in deze opwindende wereld van gevorderde wielrenners.


MP3 Drinks - Carb-Charger (12-pack)
Carb-Charger (12-pack)MP3 Drinks
3 smaken
19,90 17,90
Performance Sports Nutrition - Pure Whey
Pure WheyPerformance Sports Nutrition
7 smaken
 

Andere blog lezen

Verschil tussen Fatblockers en Fatburners

Lees meer >

Wandelen voor Gevorderden: Tips & Tricks

Lees meer >

Je winkelmandje is leeg.

Verlanglijstje

Je verlanglijstje is leeg.