Jetlag? Ontdek hoe voedingssupplementen je kunnen helpen!

Nancy Heijnis
30 augustus 2023
Leestijd: 9 minuten

Jetlag? Ontdek hoe voedingssupplementen je kunnen helpen!

Een jetlag kan een vervelend bijeffect zijn van internationale reizen en kan je dagelijkse routine flink verstoren. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit probleem aan te pakken. Naast het aanpassen van je slaapschema en het blootstellen aan natuurlijk licht op de juiste tijden, kunnen voedingssupplementen een waardevolle rol spelen bij het bestrijden van jetlag. In deze blog gaan we dieper in op hoe voedingssupplementen kunnen helpen om de effecten van een jetlag te verminderen en je te helpen om sneller te herstellen.


Melatonine: De slaapregulator

Melatonine is een natuurlijk hormoon dat door ons lichaam wordt aangemaakt om ons slaap-waakritme te reguleren. Bij een jetlag kan het zijn dat je biologische klok uit balans is, waardoor je moeite hebt om in slaap te vallen op het gewenste tijdstip. Melatonine supplementen kunnen helpen om je slaap te bevorderen en je te helpen wennen aan de nieuwe tijdzone.

Magnesium: Voor ontspanning en rust

Het mineraal magnesium staat bekend om zijn ontspannende eigenschappen. Een jetlag kan leiden tot gevoelens van rusteloosheid en stress, waardoor het moeilijk kan zijn om te ontspannen en te rusten. Het nemen van een magnesium supplement voor het slapengaan kan helpen om je spieren te ontspannen en je geest tot rust te brengen, waardoor je gemakkelijker in slaap kunt vallen.

Vitamine B-complex: Voor energie en vitaliteit

Een jetlag kan je energieniveau aantasten en ervoor zorgen dat je je vermoeid en uitgeput voelt. Een vitamine B-complex supplement kan helpen om je energieniveaus te ondersteunen en je vitaliteit terug te brengen. Deze vitamines spelen een cruciale rol in de omzetting van voedsel naar energie, wat je kan helpen om je sneller weer energiek te voelen.

Ginseng: Natuurlijke energiebooster

Ginseng is een adaptogeen kruid dat je energieniveau kan verhogen en je uithoudingsvermogen kan verbeteren. Het kan helpen om vermoeidheid te verminderen en je alerter te voelen, wat nuttig kan zijn bij het overwinnen van jetlag.

Ashwagandha: Natuurlijk adaptogeen tegen jetlag

Ashwagandha is een adaptogeen kruid dat in de traditionele geneeskunde wordt gebruikt om stress te verminderen en de slaapkwaliteit te verbeteren. Het kan helpen om je lichaam te ontspannen en je te helpen wennen aan de nieuwe omgeving.

Omega-3 vetzuren: Bevorderen van herstel

Omega-3 vetzuren hebben talloze gezondheidsvoordelen en kunnen ook helpen bij het herstelproces na een lange reis. Ze hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen je immuunsysteem ondersteunen, wat vooral belangrijk is wanneer je lichaam zich probeert aan te passen aan een nieuwe omgeving.


Hoe ontstaat een jetlag

Een jetlag ontstaat wanneer je lichaam zich niet onmiddellijk kan aanpassen aan een nieuwe tijdzone na het reizen over lange afstanden, met name bij intercontinentale vluchten waarbij je door meerdere tijdzones reist. Het menselijk lichaam heeft een interne biologische klok, ook wel circadiane ritme genoemd, dat wordt gereguleerd door onze hersenen en zich aanpast aan de cycli van daglicht en duisternis. Dit ritme bepaalt wanneer we slaperig zijn en wanneer we actief en alert zijn.

Wanneer je abrupt naar een andere tijdzone reist, raakt je biologische klok verstoord omdat het dag-nacht ritme niet overeenkomt met het nieuwe tijdschema. Dit gebeurt omdat de externe tijd (op je bestemming) niet overeenkomt met de interne tijd (je biologische klok). Als gevolg hiervan ervaar je symptomen van jetlag.

Enkele belangrijke factoren die bijdragen aan het ontstaan van een jetlag zijn:

1. Verschil in tijdzones: Hoe groter het verschil in tijdzones tussen je vertrek- en bestemmingslocatie, hoe sterker de impact van een jetlag zal zijn.

2. Richting van de reis: Reizen naar het oosten (bijvoorbeeld van New York naar Parijs) kan moeilijker zijn voor je lichaam om aan te passen dan reizen naar het westen (bijvoorbeeld van New York naar Los Angeles).

3. Individuele verschillen: Niet iedereen ervaart een jetlag op dezelfde manier. Sommige mensen kunnen gemakkelijker wennen aan nieuwe tijdzones dan anderen.

4. Leeftijd: Oudere mensen kunnen meer moeite hebben met het aanpassen aan een jetlag in vergelijking met jongere mensen.

Symptomen van een jetlag kunnen zijn:

- Vermoeidheid en slapeloosheid

- Gevoel van uitputting

- Gebrek aan concentratie en focus

- Verstoorde spijsvertering (bijvoorbeeld maagklachten)

- Veranderingen in stemming en prikkelbaarheid

- Algehele malaise en ongemak

De meeste mensen hebben een paar dagen nodig om volledig te herstellen van een jetlag, hoewel dit kan variëren, afhankelijk van de individuele omstandigheden. Er zijn enkele maatregelen die je kunt nemen om een jetlag te minimaliseren, zoals het aanpassen van je slaapschema voordat je vertrekt, veel water drinken om gehydrateerd te blijven, blootstelling aan natuurlijk licht op de juiste tijden en het gebruik van voedingssupplementen zoals melatonine om je biologische klok te ondersteunen.

Hoewel een jetlag een uitdaging kan zijn, kunnen de juiste voedingssupplementen je lichaam ondersteunen en het aanpassingsproces versnellen. Het is echter altijd verstandig om je arts te raadplegen voordat je nieuwe supplementen gaat gebruiken, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft of medicijnen gebruikt. Met de juiste aanpak en voedingssupplementen kun je je jetlag overwinnen en volop genieten van je reiservaringen over de hele wereld.


M Double You - Liquid Magnesium
Liquid MagnesiumM Double You
 
 

Andere blog lezen

Verschil tussen Fatblockers en Fatburners

Lees meer >

Wandelen voor Gevorderden: Tips & Tricks

Lees meer >

Je winkelmandje is leeg.

Verlanglijstje

Je verlanglijstje is leeg.