Dieet versus levensstijl

Nancy Neijnis
7 februari 2020
Leestijd: 5 minuten

#1: Korte termijn vs lange termijn

Een dieet volg je vaak voor een aantal weken terwijl een levensstijl voor altijd is. Na een dieet vallen mensen vaak terug in hun oude gewoontes, als je niet al na een week of twee weken gestopt bent. Bij een levensstijl pas jij je gewoontes langzamerhand aan waarbij jij je comfortabel voelt en die bij jouw patroon passen.

TIP #1: Gooi je levensstijl niet in één keer drastisch om, maar maak stap voor stap kleine aanpassingen.

#2: Een dieet is opgesteld voor iemand anders, een levensstijl past bij jou

Iedereen is anders en ook werkt voor iedereen iets anders. Bij een dieet volg je vaak de richtlijnen uit de bepaalde dieetmethode, maar misschien past het wel helemaal niet bij je. Wanneer jij je levensstijl aanpast zal je kijken naar wat voor jou werkt! Je zal eten wat jij lekker vindt, wanneer dat voor jou uitkomt en ook sporten als je daar tijd voor hebt. Dat hou je langer vol dan wanneer je iets opgelegd krijgt.

TIP #2: Volg een dieet niet klakkeloos op, maar bekijk wat voor jou werkt.

#3: Een dieet draait vaak alleen om voeding, een levensstijl is veel meer dan dat

Bij een dieet wordt de focus vaak gelegd op het veranderen van voeding en niet per se op beweging. Wanneer je aan de slag gaat met het veranderen van je levensstijl, dan wordt er vaak wel gekeken naar meer bewegen.

TIP #3: Begin met twee keer in de week sporten en je zult zien dat jij je fitter voelt.

#4: Bij een dieet mag je geen fouten maken, bij een levensstijl is dat minder erg

Je bent goed op weg met het dieet, maar dan begin je opeens te hunkeren naar een ongezonde snack. Vooral omdat je het niet mag, is het extra aantrekkelijk om het juist wel te doen. Ken je dat gevoel? Bij veel mensen die willen afvallen en daarom een streng dieet volgen, gaat het vaak mis omdat ze denken of besluiten dat ze allerlei voedingsmiddelen niet meer mogen eten. De kans is groter dat je gaat binge-eten. Dat houdt in dat je in een korte tijdsperiode veel voedsel eet en hier eigenlijk geen controle meer over hebt. Bij een levensstijl mag je zo nu en dan wel iets ongezonds eten en daardoor kan je het er ook vaak bij laten!

TIP #4: Eetcalorieën naar je caloriebehoefte en eet af en toe iets ongezonds als je daar zin in hebt. Maar er dus geen restrictie van!

#5: Honger vs verzadigd

Tijdens een dieet ervaar je vaak een hongergevoel. Door het hongergevoel is het extra lastig om je te beheersen met eten. Het is ook zeker mogelijk om af te vallen zonder hongergevoel! Als je bezig bent met het veranderen van je leefstijl, dan eet je wanneer het jou uitkomt en eet je totdat jij voldaan bent.

TIP #5: Luister naar je lichaam, want je lichaam geeft niet voor niets aan dat je honger hebt. Eet gezonde tussendoortjes zoals een stuk fruit, cracker of zuivelproduct.

#6: Een levensstijl verloopt geleidelijk, bij een dieet heb je te veel aanpassingen in een keer

Als je een dieet gaat volgen dan vraag je aan jezelf van de een op andere dag om je gewoontes radicaal om te gooien. Dit is gedoemd om te mislukken. Bij een levensstijl begin je met kleine aanpassingen en dit bouw je steeds verder uit. Hierdoor kun je langzaam wennen aan je nieuwe patroon.

TIP #6: Nogmaals: maak stap voor stap kleine aanpassingen. Zo kan je eraan wennen en is het makkelijker vol te houden op de lange termijn.

#7: Een leefstijl pas je eenvoudig aan in bepaalde situaties, een dieet niet

Ben je op dieet en ga je op vakantie of heb je een verjaardag? Dat staat natuurlijk niet gepland in het dieetplan. Als je een gezonde levensstijl volgt dan pas je het die dag gewoon makkelijk aan!

TIP #7: Heb je een speciale gelegenheid? Plan dit dan als een cheatday. Het is niet erg om af en toe iets ongezonds te eten!

Andere blog lezen

Verschil tussen Fatblockers en Fatburners

Lees meer >

Wandelen voor Gevorderden: Tips & Tricks

Lees meer >

Je winkelmandje is leeg.

Verlanglijstje

Je verlanglijstje is leeg.