Lees meer over vechtsporten...
In Nederland is het beoefenen van vechtsporten ontzettend populair en we zijn er ook nog eens heel erg goed in. Kijk maar naar onze wereldkampioenen Rico Verhoeven, Remy Bonjasky of Germaine de Randamie- om maar een paar grootheden te noemen. Het is logisch dat zoveel mensen gecharmeerd zijn van het beoefenen van een vechtsport want hierdoor kan je je goed verdedigen mocht dit nodig zijn. Discipline en respect komen op de eerste plaats, dit zijn normen en waarden die ook belangrijk zijn in het dagelijks leven. Lees meer...
In Nederland is het beoefenen van vechtsporten ontzettend populair en we zijn er ook nog eens heel erg goed in. Kijk maar naar onze wereldkampioenen Rico Verhoeven, Remy Bonjasky of Germaine de Randamie- om maar een paar grootheden te noemen. Het is logisch dat zoveel mensen gecharmeerd zijn van het beoefenen van een vechtsport want hierdoor kan je je goed verdedigen mocht dit nodig zijn. Discipline en respect komen op de eerste plaats, dit zijn normen en waarden die ook belangrijk zijn in het dagelijks leven.
Mentaal en fysiek in balans door vechtsport
Door vechtsport krijgt een goede conditie, je ontwikkeld een betere coördinatie en dus controle over je lichaam, sterke spieren en je verbrandt vet. Discipline en respect zijn normen en waarden die ook veel mensen aanspreken. Er bestaan veel soorten vechtsporten bijvoorbeeld: kickboksen, boksen, judo, karate, K-1, taekwondoka, Pencak Silat, worstelen, Mixed Martial Arts (MMA)...en zo gaat de lijst nog een tijd door. Als je serieus aan vechtsport doet vraagt dit nogal wat van je lichaam. Juiste voeding is van belang voor het herstel van je lichaam, het opbouwen van spieren maar zeker ook voor het krijgen van een goed vetpercentage en het juiste gewicht voor een wedstrijd. Deze laatste twee moeten goed in verhouding zijn want door het verbranden van vet wil je geen kracht verliezen. Tijdens trainingen en wedstrijden gebruik je ieder spiertje in je lichaam en verlies je nogal wat vocht.
Voeding en trainen
Als je serieus sport dan zorg je ook dat je serieus op je voeding let. Een goed uitgebalanceerd voedingsschema mag eigenlijk niet ontbreken. Het is in ieder geval belangrijk dat je regelmatig gezond en gevarieerd eet. Het liefst om de 3 uur een volwaardige maaltijd tot 2 uur voor een training. Een maaltijd bevat eiwitten die de eiwitsynthese versnellen en ondersteunen vooral het herstel van spieren. Eiwitten zitten o.a.in vis, vlees, gevogelte (zoals kip), zuivelproducten, kaas en eieren. Wij hebben tal van eiwitsupplementen in ons assortiment die je kan toevoegen in je schema. Vooral handig als je je vetpercentage naar beneden moet brengen. Neem eens een eiwitshake als ontbijt of een eiwit snack als tussendoortje. Koolhydraten, vooral langzame koolhydraten voor het opbouwen van glycogeen zoals peulvruchten, volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkoren pasta, couscous en zilvervliesrijst. Ook hier kunnen we je het makkelijker maken zoals een creatine + koolhydraten formule die de glycogeen voorraad verhoogt en de eiwitsynthese stimuleert. Of een boost vlak vóór of tijdens je wedstrijd.Meervoudige onverzadigde vetten o.a. oliën of zachte vetten, vette vis of noten en zaden. Voldoende groenten en fruit. Zorg dat je niet overmatig eet en zonder te veel suikers en verzadigde vetten.
Drinken en trainen
Naast voeding moet je natuurlijk voldoende vocht innemen. Drink gedurende de dag gemiddeld 2 deciliter per uur. Uit onderzoek is gebleken dat dit nog steeds te weinig door sporters wordt gedaan. Let hier dus goed op. Vocht is namelijk het transportmiddel voor de voedings,- en afvalstoffen en zorgt ervoor dat de temperatuur van je lichaam op peil blijft. Als je niet voldoende drinkt gaat de sportprestatie achteruit en dat gaat sneller dan je denkt. Bij 1% vochtverlies gaan de prestaties al achteruit omdat het de stofwisseling negatief beïnvloed. Drink één uur voor de training of wedstrijd een halve liter water en tijdens en na de training of wedstrijd voldoende water of speciale sportdranken die ook gelijk je elektrolyten en koolhydraten aanvult.
Herstel en rust periode
Na een zware training of wedstrijd is het noodzaak je lichaam de juiste voedingsstoffen en rust te geven om te herstellen. Na zo’n fysieke inspanning zitten namelijk kleine scheurtjes in het spierweefsel die tijd nodig hebben om te herstellen. Dit herstel kost energie en tijd. Neem extra eiwitten, één van de belangrijkste lichaamseigen stoffen die bijdragen aan de groei en instandhouding van spiermassa en spierkracht. Aminozuren, onmisbaar voor herstel van weefsel. Vooral haren, botten, huid en spieren. Het nemen van koolhydraten zorgt dat de glycogeenvoorraden weer snel aangevuld worden. Inname van koolhydraten kunnen de herstelperiode significant verkorten. Aanvulling van de noodzakelijke mineralen: natrium, calcium, magnesium, sodium en kalium kunnen zeer welkom zijn doordat je tijdens het zweten veel van deze mineralen kwijt raakt.
Naast voeding is het belangrijk om rust in te bouwen. Rust wordt nog steeds door veel sporters onderschat maar is ongelooflijk belangrijk. De boog kan niet altijd gespannen staan. Rust zorgt ervoor dat spieren kunnen herstellen en is belangrijk en onmisbaar voor het behalen van resultaten en het voorkomen van blessures!